DURSUN KAFAYI DUVARA YASLAMIŞ

Temel'in ekonomik durumu iyi değildir. Son zamlardan sonra maaşı iyice erimiş, eve ekmekten başka bir şey götüremez olmuştur. Her kasabın önünden geçişte çocukları adına üzülmekte, eve bir gram et götürememenin sıkıntısını yaşamaktadır. Sonunda aklına bir fikir gelir, Bu kasap laz değil, belki iddiaya girer diye düşünerek kasabın yolunu tutar. Dükkana girer, elinde bir çivi tutmaktadır. Bu çiviyi kafamla duvara çakabilirim. der. Kasap, Hiç sanmam, kafan delinir deyince, Var mısın iddiasına diye sorar. Kasap kabul eder ve bire iki iddiaya girerler. Temel kazanırsa bir kilo et alacaktır. Kasap kazanırsa Temel iki kilo et parası verecektir. Temel çiviyi duvara tutturup kafayı çaktığı gibi bir vuruşta gömer. Kasap şaşırır, Temel'in bir kilo etini paketler.

Üç gün sonra Temel yine gelir. Elinde daha büyük bir çivi vardır. Bu kez iki kilo etine iddiaya girerler, kaybederse Temel altı kilo et parası verecektir. Ama çiviyi gene bir vuruşta çakması şartını koyar kasap. Temel çiviyi yerleştirir, yine kafayı çaktığı gibi çiviyi duvara gömmmekte hiç bir zorluk çekmez. Temel'in kafasının bu sağlamlığı karşısında kasap yine hayretler içindedir. İki kilo eti kapan Temel şarkı söyleyerek evin yolunu tutar.

Bir kaç gün sonra Temel'in daha büyük bir çiviyle çıkageldiğini gören mahalle kasabı, Yoo! der, Bu kez çivi benden. Masanın altından kocaman bir çivi çıkarır. Temel takmaz, Olur! der, Ama eti artıralım. Kasap kabul eder. On kilo etine iddiaya girerler. Bir vuruşta koşulu yoktur. Yeter ki Temel bu kocaman çiviyi kafasıyla duvara çakabilsin. İddiayı kaybettiği takdirde bütün maaşını kasaba verse de durumu kurtaramayacaktır. Bütün iş kafanın marifetine kalır. Temel çiviyi yerleştirir, her vuruşta üç dört santim ilerlemektedir. Bir nokta gelir, durur. Ne yapsa çivi bir milimetre ilerlemez. Kan ter içinde kalmıştır. İddiayı kaybettin. der kasap. Hayır! der Temel, Duvarın öbür yanında ne olduğunu görmeden kabul etmem. Kasabın bitişiğinde kahvehane vardır. Gidip bakarlar, bir de ne görsünler, Dursun kafayı duvara yaslamış horul horul uyumuyor mu!.

Hiç yorum yok: